Pages

HYE SEMUA....WELCOME2 EVERYONE
TERIMA KASIH KERANA DATANG MELAWAT..Y(^_^)Y

About Me

My photo
Kedah, Malaysia
Nama aku Ummi. Aku suka senyum. Tak suka menangis. Impian aku nak hidup bahagia. Itu je. Yang lain aku tak kisah. O.o

Labels

Blogumulus by Roy Tanck and Amanda Fazani

Monday, November 29, 2010

Belajar Sampai Tepu..

Hallo my pren...
Dah lama rasanya aku x hupdate blog nie..kind da bz la katakan..exam dah nak menjelang hari nih..serabut kepala bila tengok buku bertimbun...

 sekadar gambar hiasan

pastu tengok short notes berterabur...malas nak susun..bila nak hafal baru macam kelam kelibut nak cari nota..huhu..
hah tgk!..messy x???..tapi ni sekadar gambar hiasan..hehehe..gambar sendiri xsempat nak amik..tapi lebih kurang mcm gambar di atas la...

esok lepak library lagi..belajar..belajar..belajar..selagi xhabis final ni belajar jela kerja aku..kalau x, erm...haram..opss!! terlepas..hehehe...belajar jugak sebenarnya..cuma xla seserious cam sekarang...aku salin nota berselang seli update blog beb!...

Sepatutnya aku xperlu nak melahirkan luahan terbaru ini..ades skema ayat aku..
tapi aku rasa gatai tangan...hehehe..otak da tepu la katakan.. (^_^)

"Tepu lah sangat...kau tengok past years final paper tercengang kot!"

a'ah..betul la..aku mesti fokus!!
 hokay lah...aku nak tumpu pada penulisan nota aku yang asyik tergantung ni dan juga TIDAK KEMAS ini..namun jangan x caya notes ni sekali hafal memang melekat dalam kepala hotak aku..hehehe..

btw nak tunjuk sesuatu..nukilan terbaru semasa belajar dan boring di library..

kerja gila di library ketika semua membe yang lain sibuk mengulangkaji..hehe

sekian, 

babai

(-_^)


coret2: hari2 pergi library...jemu dah aku..abg library tu agaknya da mark muka aku kot..pegi library dengan keropok dan jajan tersumbat penuh dalam sweater..hahahaha

Tuesday, November 23, 2010

Perpustakaan

Hye semua..mari dekat..mari dekat..(sape leh teka iklan apa ni??)
(^o^) lalala~
aku kat library ni..belaja la katakan..exam dah nak dekat..tapi bila belaja lama2 boring plak yang datang..so, aku pon hamek la kesempatan ini untuk menghapdate blog aku..hehehe..
pikior punya pikior...apa nak letak lam blog aku nih..tengok2 sekeliling..
ting!!
maka tercetus lah idea..
so aku decide, entry terbaru nih aku nak share gambar2 library yang unik di seluruh dunia dan cakerawala..opss ini aku tipu..hehehe
gambar2 ni aku carik kat google..bukan aku tangkap sendiri yoh!
entry nih panjang dengan gambar...jom kita tengok!!!


Wiblingen Monastary Library, Ulm, German
lawa kan library ni..macam church pon ada..aku penah xpenah sampai lagi sini..hehehe

Stiftsbibliothek Klosterneuburg, Klosterneuburg, Austria 
 ini library dekat Austria..mak hai, nak sebut nama pon susah..cmne la orang sebut kalo nak pergi perpustakaan ni??
camnie kot..
"bro, jom pergi perpustakaan stfisbliotek malam nie"
or
"aku nak pergi perpustakaan klosterbuk dengan joyah esok"
hahaha..entahlah, aku pon hentam!

Library of the Benedictine Monastery of Admont, Austria
nie satu lagi perpustakaan kat Austria..luas gila, boleh men bola sepak kat sini..kalo nak cari buku kat sini mesti balik kena mintak orang urut kaki nanti, kejang..:p

George Peabody Library, Baltimore, Maryland, USA
yang ni sekali tengok macam tingkat hotel kan?..erm, besau jugak..tinggiiii...

Library of Congress, Washington, DC, US
lawanyerr..warna keemasan...rasa macam duduk dalam istana jerr, tapi macam dewan persidangan pon ada jugak..:B

Strahov Monastery - Theological Library, Prague, Czech Republic
library ni byk globe..hehehe..agaknya di khaskan untuk pengguna carik kat mana negara2 kt dunia ni berdasarkan buku2 yang ada kat atas rak..ke aku hentam sajerr..hehehe

Herzog August Library, Wolfenbüttel, Germany
ini library ke kedai DVD?? tengok rak dia macam tempat susun CD kan?

City Library of Stockholm
bilik ni di panggil Retunde, bilik bacaan utama..
sangat besar dan bulat..dan juga banyak buku..erk, bukan library mesti banyak buku kerr?

Library University of Delft, The Netherlands
lawa dan kemas dan cantik kan?

Astronomy Library,University of Utrecht, The Netherlands
sukanya aku kalo dapat belaja kat sini...

Library Parabola
Bilik bacaan yang berbentuk parabola. Erm, parabola la..kau xtahu kerr..apelagi g la klik kt goggle carikk.., hehehe

 library of the Faculty of Philology, The Free University of Berlin
bestnyer belaja sini..kalo main baling barang dengan membe kat tingkat bawah pon best..:P 
 
 Library Royal Site of San Lorenzo de El Escorial, Spain
perpustakaan ni sekali pandang macam museum kan..hehehe..memang pon sebab library ni di isktiharkan sebagai tempat bersejarah..

State Library of Victoria, Melbourne, Australia
cantik kan susunan meja belaja dia?? macam bentuk bunga..

Suzzallo library of the University of Washington in Seattle, WA
kalau sapa2 perasan..library ni macam suasana dalam cerita filem 2 Alam..hehe..eh bukan Harry Potter..agaknya tempat ni dijadikan pengambaran filem tu kot

Library of Parliament, Ottawa, Canada
perpustakaan ni pon cantik..siap ada tugu lagi kat dalam dia..

dan tidak ketinggalan...
library of UTHM
walaupun xdelah sesetandard library2 yang aku tunjuk tadi..tapi aku tetap berbangga sebab kat library tu la aku gah setadi sekarang!!!


sekian,

(#^_^#)


coret2: kagum dengan library..pasni nak belaja selalu kat library sampai muntah, jom!

Friday, November 19, 2010

Sudey mau pulang Johorrrrrr....(-_-")

Esok aku dah nak balik parit raja..

Nak mengadap final..30/2/6/9hb adalah tarikh2 paper yang sengih menanti aku untuk menjawab..huh!!

Berat hati....MALAS...sedih nak tinggal adik2...a couple of day with them alone memang beshhh..

Beraya haji without parents di sisi..huhu..sedey sangat..tapi syukur sebab berpeluang tuk berkorban something for my parents..

Mama n abah lambat dah nak balik...3hb 12..dan kakak xdapat nak balik sambut..huhu..ma, sedey..(T_T)

Opss terlebih raya korban lupa lak nak pikior pasal PSM..huhu..

Kepala sudey buntu...MALAS semakin bercambah..

Malam ni, cuba untuk setadi..tapi rupanya blog jugak yang aku kaji..ngok ngek btui aku ni...

Mata dah berat..bantai aku nampak macam melambai2 jerr..sabaq sat naa ceq bantai..hihihihi~

Tah hape motip aku tulih ni pon aku tatau..

Sekian,

Memang membuang masa---->tapi xpe memang kegemaran aku..(-_-")


coret2:Alhamdulillah berjaya handle adik2 sepanjang pemergian abah mama ke tanah suci..abah, mama...kakak dah paham tanggungjawab KAKAK yang sebenar..thanks!!

Tuesday, November 16, 2010

Apa yang Yahudi ajar kita...

Assalamualaikum kawan2
Hari ni aku nak berkongsi satu informasi yang mungkin ada dikalangan kita yang masih xtahu ataupun tahu tapi buat2 xkesah..hehehe..
Informasi ni aku dapat masa blogwalking la..best gak jejalan macam ni..banyak ilmu aku dapat..korang pon patut selalu blogwalking taw..
Nak tahu apa informasi yang aku dapat???
nie diaa.....
APA YANG YAHUDI AJAR KITA...

huk!!apakah ini??ini sebenarnya hati ayam goreng mentega..apakah kaitan masakan sedap ini dengan tajuk yang aku nak bincangkan ni??...hehehe..terliur ke kawan2??....sabar2..baca di bawah dulu~  

        1. Dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) kita diajar untuk menambah darah dan nak dapat vitamin B, kita perlu makan hati haiwan dan hati ayam tapi sebenarnya Nabi kita x menggalakkan pemakanan organ dalaman. Sebab apa? Sebab makan hati ayam dapat melembabkan otak kita. Hal ini kerana hati merupakan organ dimana semua toksin dikumpul dan dineutralkan. So, kepekatan  toksin adalah tinggi dalam hati ayam ni. Bila kita makan toksin tersebut, bengaplah kita umat Islam. Ini sume sebab kita percaya buku keluaran kafir ini. So kawan2..bila da baca informasi ni, korang nak ikut kafir ke ikut Nabi kita?

sedapnya minum kopi...aromanya, pergh memang merentap kalbu~


            2. Dalam sains kita diajar bahawa minum KOPI tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya KOPI adalah antara minuman kegemaran Nabi kita selain susu dan madu. Cuba tengok Yahudi, mereka minum KOPI, Starbuck. So kalau dikatakan KOPI x bagus, kenapa diorang minum jugak? Sebenarnya KOPI ni dapat menambah tenaga dan menghilangkan mengantuk kerana kandungan kafein yang terdapat didalamnya berfungsi sebagai perangsang susunan saraf pusat (otak), sistem pernafasan, sistem pembuluh darah dan jantung. Jadi tak hairanlah jika selepas kita minum KOPI tubuh kita terasa segar, daya pemikiran makin cepat, tidak mudah penat dan mengantuk.


hokey!!sila jangan fokus kepada modelnya ya..:P

         3. Orang kafir jugak (khususnya Yahudi) menggalakkan kita minum dan makan makanan yang x berkhasiat. contonya coke dan maggi. Tengoklah iklan coke macam mana..hebat. Ini semua semata2 untuk menarik minat kita meminum coke. Coke tu sangatlah beracun..macam2 boleh coke tu buat..
kalau x percaya, tengok sini----> 10 KELEBIHAN COCA COLA ?
Dah tengok?..pikir2 kan la kawan2..apa kesan dia pulak dalam perut kita setelah meminumnya....



hye kawan2..saya adalah encik kambing..hehehe

        4. Daging ni sebenarnya mengandungi banyak khasiat. Dikatakan bahawa orang yang memakan daging selama 40 hari berturut turut tidak akan mendatangkan kebaikan. Dan orang yang tidak memakan daging selama 40 hari berturut- turut juga tidak akan mendatangkan kebaikan. Dengan kata lain makanlah daging secara sederhana. So, macam mana dengan daging kambing? Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging yang paling baik kerana paling kurang kolesterol.   Ianya lebih bersifat panas dan lembab. Daging kambing yang paling baik ialah daging kambing jantan yang berumur satu hingga dua tahun. 


         
         5. Untuk pengetahuan, para kafir jugak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. Selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. Pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.


coret2: banyak kn ilmu yang kita dapat harini??hurm...soya, i like tapi....nampaknya kena la kurangkan lepas ni...ades~

Saturday, November 13, 2010

Aku dan Kampung..

PERHATIAN!

PERHATIAN!

PERHATIAN!

Aku kini sedang beristirehat di kampung ku yg tersayang sambil membersihkan selut2 di dalam rumah.........SELUT???....yeaa.. rumah maktok dan maklang aku terkena BANJIR!!!..holamakk...banjir besar ke2 selepas 5tahun lepas..memang pengalaman yang mengujakan beb..hehehe..

chow!!...nak kemas periuk belanga....


coret2: erk!!...ada sape2 nak tolong????

Tuesday, November 9, 2010

Sungguh Aku tak Tipu


sungguh aku tak tipu~